Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ* Ή ΠΕΡΙ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ

  

Όταν η αλήθεια πεθαίνει στον πόλεμο, και μάλιστα ως πρώτη, τότε πρέπει να πάμε στο παρελθόν για να την βρούμε, όταν ακόμα ήταν ζωντανή.

Κάποιοι εξ ημών έμαθαν στο σχολείο ότι η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ρωσίας, επειδή οι δάσκαλοι που μας το δίδαξαν αυτό με την σειρά τους το είχαν μάθει από τον Völkischer Beobachter, όταν δινόταν εξηγήσεις γιατί η Wehrmacht είχε καταλάβει την Ουκρανία. Έκτοτε αυτή η γνώση υποχώρησε σε πρακτικό- εξειδικευμένο επίπεδο, μέχρι προσφάτως που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επί των ημερών μας, σύμφωνα με την ειδησεογραφία των συστημικών μέσων ενημέρωσης, ο κόσμος απειλείται με λιμό επειδή μια ποσότητα σιτηρών μεταξύ 15-25 εκατομμυρίων τόνων δεν μπορεί να εξαχθεί από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Επιπλέον αυτή η ποσότητα φράζει τις αποθήκες που απαιτούνται για την νέα συγκομιδή που αναμένεται σε λίγες εβδομάδες. Πριν προχωρήσουμε στο άρθρο θα πρέπει ο αναγνώστης να διαφοροποιήσει στο σκεπτικό του την καλλιέργεια του σιταριού από την εξαγωγή του.

Το 2020, όταν η αλήθεια ήταν ακόμη ζωντανή, η Ουκρανία καλλιεργούσε το 3% του σιταριού που παράγεται παγκοσμίως, ήτοι το 3% από συνολικά 762 εκατομμύρια τόνους. Σημειώνουμε ότι οι περίπου 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παρήγαγε η Ουκρανία δεν πήγαιναν όλοι για εξαγωγή, έτσι εφόσον οι εξαγωγές σήμερα είναι αδύνατες λόγω πολέμου και ιδίας ναρκοθέτησης των λιμανιών της, τότε από την παγκόσμια συγκομιδή λείπει κάτι λιγότερο από το 3%.

Προφανώς η αγορά σιτηρών διαταράσσεται από αυτή την έλλειψη, όμως σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφεται η αγορά ή η έλλειψη αυτού του 3% δεν οδηγεί σε παγκόσμιο λιμό. Υπάρχουν άλλες αιτίες για αυτό.

Η Ινδία η οποία έως σήμερα συνεισέφερε το 2% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές για το 2022 λόγω της αναμενόμενης κακής συγκομιδής. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης κακή συγκομιδή σιταριού για το 2022, μάλιστα είχε μειώσει σημαντικά τα αποθέματα της το 2021 επειδή είχε διοχετεύσει τεράστιες ποσότητες σιτηρών στην κινεζική βιομηχανία ζωοτροφών, εκείνη την εποχή το σιτάρι ήταν φθηνότερο από το καλαμπόκι.
Ως εκ τούτου, σήμερα η Κίνα εισάγει μεγάλες ποσότητες σιταριού από την Ρωσία για να καλύψει τα κενά σε αυτό τον τομέα (για λεπτομέρειες ανατρέξτε στον ιστότοπο www.agrarheute.com).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ουκρανία το 2020 εξήγαγε 18,1 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αυτό αντιστοιχεί στο 10% των παγκοσμίων εξαγωγών σιταριού το 2020. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, οι λόγοι που δεν μπορούν να εξαχθούν είναι η ναρκοθέτηση των λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα από τον ουκρανικό στρατό. Εάν η Ουκρανία εξαλείψει αυτό τον κίνδυνο, τότε η Ρωσία θα υποστηρίξει την φόρτωση πλοίων με σιτηρά και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα τους.

Όμως η Ουκρανία αντί να προβεί στην αποναρκοθέτηση, προσπαθεί να φέρει τα σιτηρά στην Δυτική Ευρώπη με τρένα. Η κατάσταση περιπλέκεται γιατί, πρώτον, υπάρχουν διαφορετικά πλάτη σιδηροτροχιών μεταξύ Ουκρανίας και Δυτικών χωρών και έτσι απαιτείται δυσκίνητη επαναφόρτωση στους μεθοριακούς σταθμούς και, δεύτερον, δεν υπάρχουν τόσες πολλές φορτάμαξες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες εξαγωγών.

Εάν λοιπόν επίκειται λιμός στην Αφρική ή κάπου αλλού και απαιτείται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια με την μορφή προμηθειών σιταριού, τότε θα πρέπει να αποναρκοθετηθούν τα ουκρανικά λιμάνια και να αποπλεύσουν τα πλοία σιτηρών για την Αίγυπτο, αντί το Κίεβο να ελπίζει ότι εκβιάζοντας την Δύση με τις εξαγωγές σιτηρών θα λύσει το πρόβλημα με τις παραδόσεις όπλων από τους συμμάχους του.

Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Το κύριο πρόβλημα για την Αφρική, πρωτίστως, και για άλλες χώρες είναι η έλλειψη παραδόσεων σιτηρών από την Ρωσία, όχι από την Ουκρανία. Στην Αφρική, η Δύση προκαλεί την ανθρωπιστική κρίση με τις αντιρωσικές της κυρώσεις. Σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση (55 αφρικανικά κράτη αναγνωρισμένα διεθνώς) τα προβλήματα του επερχόμενου λιμού σχετίζονται με τις κυρώσεις SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Δεδομένου ότι οι αφρικανικές τράπεζες είναι ως επί το πλείστον συνδεδεμένες με ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να πληρώσουν ως συνήθως. Η Ρωσία συνεχίζει να εμπορεύεται με άλλες χώρες όπως με την Ινδία και την Κίνα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό με χώρες της Αφρικής λόγω του συστήματος πληρωμών SWIFT από το οποίο έχει αποκλειστεί με τις κυρώσεις. Πρέπει να τονισθεί ότι οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν μόνο τα σιτηρά αλλά και τα λιπάσματα από Ρωσία και Λευκορωσία, κάτι που επιδεινώνει μαζικά τον επερχόμενο λιμό.

Επιπλέον, πρέπει να γίνει σαφές ότι ένας λιμός θα αποσταθεροποιήσει πολλές χώρες της Αφρικής, στην καλύτερη περίπτωση αυτό σημαίνει εκατομμύρια νέους πρόσφυγες προς την Ευρώπη από το 2023 λόγω της πείνας, σημαίνει επίσης νέους πολέμους και εμφυλίους σε αυτή την ήπειρο.

Είναι παράξενο να δαιμονολογεί η Δύση την Ρωσία για έναν επερχόμενο λιμό και από την άλλη πλευρά να μην θέλει να θεραπεύσει την σχιζοειδή συμπεριφορά του εαυτού της και των εκλεκτών της ολιγαρχών στο Κίεβο. Η Ρωσία δεν είναι ένοχη για τον λιμό που στην πραγματικότητα προκαλούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Λ. Ιουστινιάνης

*(Η πρώτη καταγραμμένη εμφάνιση του αφορισμού από τον Βρετανό πολιτικό Philip Snowden στην προλόγιση του βιβλίου «Truth and the War» του E.D. Morel το 1916)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.