Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ

JIM AL-KHALILI 

Έγραψα μια ωδή στη Φυσική· αφηγούμαι το ειδύλλιο μαζί της· εκμυστηρεύομαι το πώς σκέφτομαι γι' αυτήν· ομολογώ τη δίψα μου για την ολοκληρωτική γνώση των νόμων της· αγωνιώ για το πότε θα έρθει το τέλος της!
Προσπαθώντας να κατανοήσω πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος, αφιέρωσα τη μισή ακαδημαϊκή μου καριέρα στην έρευνα. Την άλλη μισή τη διέθεσα στη διδασκαλία, στην επικοινωνία και στη διάδοση όσων έμαθα.
Όταν ξεκίνησα, πριν από τρεις δεκαετίες, διδάχθηκα ότι βρισκόμασταν ένα βήμα πριν από το τέλος της Φυσικής, μιαν ανάσα πριν από τη Θεωρία των Πάντων.
Σήμερα, βρισκόμαστε ακόμη πιο μακριά από το «νήμα» που ήμασταν έτοιμοι να «κόψουμε» πριν από τριάντα χρόνια. Όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη Φυσική μοιάζουν με νησίδα που περιβάλλεται από τον ωκεανό του ανεξερεύνητου. Η σκέψη του φυσικού πυρπολείται όταν συνειδητοποιεί πόσα πολλά υπάρχουν ακόμη να μάθει.
Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφηγηθώ την εξέλιξη της Φυσικής, ούτε για να οραματιστώ το μέλλον της (αφού δεν το γνωρίζω και υποψιάζομαι ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος). Το έγραψα επειδή θέλω να σας μιλήσω για όσα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζουμε.
Σας προσκαλώ σε ένα ακόρεστο διανοητικό ταξίδι, με σταθμούς τους τρεις «πυλώνες» της σύγχρονης φυσικής: τη σχετικότητα, την κβαντική μηχανική και τη θερμοδυναμική. Και στο τέλος της διαδρομής, το μυστήριο της αόρατης ύλης, η σκοτεινή ενέργεια, η κβαντική βαρύτητα βρόχων, η θεωρία Μ και η μεγάλη ενοποίηση. Τι άλλο θέλετε για να νιώσετε δέος και θαυμασμό; Μα, είναι δυνατόν να μην αγαπά κάποιος τη Φυσική; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
1. Το δέος της κατανόησης
ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ - ΠΩΣ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΜΕ - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ
2. Η κλίμακα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ - ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ - ΑΝΑΓΩΓΙΣΜΟΣ - ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑΣ
3. Ο χώρος και ο χρόνος
ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ - Η ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - Η ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - Η ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
4. Ενέργεια και ύλη
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΑΖΑ - ΟΙ ΔΟΜΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ ΤΗΣ ΥΛΗΣ - ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
5. Ο κβαντικός κόσμος
ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; - ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΜΠΛΟΚΗ, ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
6. Η θερμοδυναμική και το βέλος του χρόνου
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, Ο ΧΡΟΝΟΣ;
7. Η ενοποίηση
Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΔΙΟΥ - Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ - Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ - Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΒΡΟΧΩΝ
8. Το μέλλον της Φυσικής
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ - Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ - Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ - ER=EPR - ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ; - ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ!
9. Η χρησιμότητα της Φυσικής
ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ, Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ - Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΟΙ ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
10. Πώς να σκέφτεστε σαν φυσικός
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ - ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ - Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ
Ευχαριστίες
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Jim Al-Khalili
Ευρετήριο

Ξενόγλωσσος τίτλος

THE WORLD ACCORDING TO PHYSICS

ISBN13

9786185061210

Εκδότης

ΤΡΑΥΛΟΣ

Μετάφραση

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΕΛΗΣ

Επιμέλεια

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης

Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων

354

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.