Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Οι νόμοι του Γ’ Ράιχ για την προστασία των ζώων

19/04/2020

«Στο νέο Ράιχ η σκληρότητα εναντίον των ζώων, δε θα επιτρέπεται.»

Στην ιστορία συχνά ο Χίτλερ παρουσιάζεται ως μια βίαιη και αυταρχική προσωπικότητα, δίχως ευαισθησίες και ενδιαφέροντα. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Κάποια γεγονότα έρχονται για να διαψεύσουν τη παραπάνω θεωρία.

Έχει ακουστεί από επιτελείς του Χίτλερ και ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος που τον γνώρισαν καλά, ότι υπήρξε ένας «διερμηνέας του Πνεύματος της Φύσεως». Ο τίτλος αυτός δεν του αποδόθηκε άδικα αφού ήταν εκείνος που για πρώτη φορά στην ιστορία ασχολήθηκε σοβαρά και με απόλυτη αυστηρότητα σε θέματα που αφορούσαν τη προστασία της φύσεως και των ζώων.

Αν και το 1933 που ανήλθε το NSDAP στην εξουσία υπήρχαν ορισμένοι υποτυπώδεις νόμοι που αφορούσαν στη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, ο Χίτλερ ήταν το πρόσωπο που καθιέρωσε πραγματικούς νόμους  και αυστηρές ποινές σε αυτούς που θα κακομεταχειριζόντουσαν ένα ζώο για οποιοδήποτε λόγο.

Στο Γ’ Ράιχ έγινε πραγματικότητα αυτό που ακόμα και τώρα κυνηγάνε οι απανταχού ανά τον κόσμο φιλόζωοι, ενώ οι ποινές για τον βασανισμό και τον φόνο ενός ζώου φτάσανε σε επίπεδα που πάντα απαιτούσε η φιλοζωική κοινότητα και ίσως και παραπάνω. Ο Εθνικοσοσιαλισμός απέρριψε τους ανθρωποκεντρικούς λόγους για τη προστασία των ζώων και τόνισε ότι τα ζώα θα πρέπει να  προστατεύονται για τους δικούς τους λόγους.

Οι πολιτικές σχετικά με τη συνύπαρξη των ζώων και του ανθρώπινου πολιτισμού πραγματικά φτάσανε σε άλλα επίπεδα. Ακόμα και για τη κατασκευή οδών για να μπορούν τα ζώα του δάσους να περνάνε τους αυτοκινητόδρομους χωρίς να γίνονται θύματα ατυχημάτων φρόντισε η εξουσία του Γ’ Ράιχ.

Ο «Reichstierschutzgesetz» ο νόμος του Ράιχ για τη προστασία των ζώων δηλαδή, θεσπίστηκε αμέσως και μάλιστα έγινε υποχρεωτικό μάθημα στα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα Πανεπιστήμια της Γερμανίας.!

Ο Χέρμαν Γκέρινγκ προειδοποιούσε: «Όσοι συμπεριφέρονται στα ζώα σαν να είναι άψυχα αντικείμενα θα στέλνονται στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως».

Η Γερμανία του Χίτλερ έγινε το πρώτο κράτος και δυστυχώς το τελευταίο που τιμωρούσε όσους έκαναν πειράματα σε ζώα και τεμαχίζονταν όσο ακόμα αυτά ήταν ζωντανά.

Ακόμα και το εμπόριο παγίδας απαγορεύτηκε, όπως επίσης και το ανεξέλεγκτο κυνήγι. Απαγορεύτηκε το πετάλωμα των αλόγων και θεσπίστηκαν νόμοι ακόμα και για τον τρόπο βρασίματος των οστρακοειδών «ώστε να μη βράζονται ζωντανά και υποφέρουν». Στα τέλη του 19ου αιώνα ο εβραϊκός τρόπος σφαγής «kosher» και τα πειράματα στα ζώα ήταν από τις κύριες ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης του Γ’ Ράιχ. Μάλιστα από το 1927 ακόμα, εκπρόσωπος του NSDAP είχε απευθυνθεί στο Ράιχσταγκ και είχε κάνει έκκληση για δράσεις κατά των βασανισμών των ζώων και τη σφαγή «kosher».

Στις 21 Απριλίου του 1933 ψηφίστηκε ο νόμος σχετικά με τη σφαγή των ζώων που όριζε ότι κανένα ζώο δε θα σφάζεται χωρίς αναισθητικό. Στις 24 Απριλίου εκδόθηκε νόμος σχετικά με την απαγόρευση της ζωοτομίας, ενώ στις 16 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς ψηφίστηκε η πλήρης απαγόρευση της. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοίνωσε σχετικά: «Τέλος στα αφόρητα βασανιστήρια και στη ταλαιπωρία σε πειράματα  με ζώα. Μια απόλυτη και μόνιμη απαγόρευση στη ζωοτομία είναι όχι μόνο απαραίτητη νομοθεσία για την προστασία των ζώων δείχνοντας την αλληλεγγύη στον πόνο τους, αλλά είναι επίσης ένας νόμος για την ίδια την ανθρωπότητα… Ανακοινώνω επομένως,  την άμεση απαγόρευση της ζωοτομία η οποία θα αποτελεί πράξη αξιόποινη. Μέχρις ότου να ορισθεί η οριστική τιμωρία στον ένοχο, θα πρέπει να μεταβαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Ψηφίστηκαν επίσης νόμοι που αφορούσαν την αναδάσωση και την προστασία των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στο Γ’ Ράιχ άνθρωποι και ζώα είχαν δικαιώματα. Και ο Χίτλερ απέδειξε ότι ό,τι για τους πολλούς φαντάζει ακατόρθωτο, για τον Εθνικοσοσιαλισμό μπορούσε να καταστεί εφικτό. Ο ίδιος αποτελούσε παράδειγμα  αφιερώνοντας  πολλές ώρες στο πιστό του λυκόσκυλο την Μπλόντυ περνώντας ατέλειωτο χρόνο πεζοπορίας στις βαυαρικές Άλπεις. Δεν είναι λίγε οι φορές που η φωτογραφική κάμερα έχει αποθανατίσει στιγμές που ο Φύρερ ταΐζει κάποιο ελάφι ή κάποιο σκιουράκι στο δάσος ή περιβάλλοντας με στοργή κάποιο άλλο ζώο.

Έχει καταγραφεί στην ιστορία ότι αν τελικά επικρατούσε κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο ο Αδόλφος Χίτλερ, θα δινόταν μεγάλη έμφαση στον φυσικό τρόπο ζωής, στη διατήρηση των δασών και στη προστασία της ατμόσφαιρας αφού στην εθνικοσοσιαλιστική αντίληψη η λαϊκή κοινότητα οφείλει να διαφυλάξει αφενός  την αγνότητα του αίματος, αφετέρου να διατηρήσει επάξια τη πατρώα γη.

Κορυφαία στελέχη του Εθνικοσοσιαλισμού υπήρξαν συνειδητοποιημένοι φυσιολάτρες και οικολόγοι πρωτοπορώντας όχι μόνο στην εποχή τους αλλά ακόμη και στις μέρες μας, 80 χρόνια μετά.

Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι νόμοι του Γ’ Ράιχ που αφορούν στη προστασία των ζώων.

Τμήμα I

Βία κατά των Ζώων

1.    Απαγορεύεται να βασανίζεται χωρίς λόγο ή κατά προσέγγιση οποιοδήποτε ζώο.

2.    Οποιοσδήποτε βασανίζει ζώο επανειλημμένα ή προκαλεί συνεχώς αισθητό πόνο ή ταλαιπωρία, για λόγο που δεν εξυπηρετεί καμία λογική ή σκοπό, θα τιμωρείται.

Tμήμα II

Μέτρα για την προστασία των ζώων

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:

1.    Η παραμέληση του ζώου, η φροντίδα ή διαμονή με τρόπο που του προκαλεί πόνο ή οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

2.    Να χρησιμοποιήσετε ένα ζώο για οποιοδήποτε λόγο προκαλώντας του αισθητά πόνο.

3.    Τη χρήση των ζώων για επιδείξεις, ταινίες, ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, στο βαθμό που τα παραπάνω γεγονότα προκαλούν στο ζώο αισθητό πόνο ή οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του.

4.    Να χρησιμοποιείτε ένα εύθραυστο, άρρωστο, καταπονημένο ζώο για οποιοδήποτε λόγο προκαλώντας του μαρτύριο.

5.    Η ευθανασία σε οικόσιτο ζώο με σκοπό να απαλλαγεί από αυτό ο ιδιοκτήτης του.

6.    Να ορίσετε ή να δοκιμάσετε την ισχύ των σκύλων σε γάτες, αλεπούδες και άλλα ζώα.

7.    Το κόψιμο αυτιών ή ουράς ενός σκύλου ηλικίας άνω των δύο εβδομάδων. Αυτό επιτρέπεται εφόσον γίνεται με αναισθησία.

8.    Το κόψιμο της ουράς ενός αλόγου. Αυτό επιτρέπεται εάν πρόκειται να επανορθώσει ένα ελάττωμα ή ασθένεια της ουράς και θα γίνεται από κτηνίατρο και υπό αναισθησία.

9.    Να εκτελεστεί μια επώδυνη επέμβαση σε ένα ζώο με αντιεπαγγελματική μέθοδο ή χωρίς αναισθησία.

10. Ο θάνατος ενός ζώου σε μια φάρμα για τη γούνα.

11. Το σχίσιμο ή ο διαχωρισμός των μηρών σε ζωντανά βατράχια.

12. Απαγορεύεται, η εισαγωγή των αλόγων με κοντή ουρά. Ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να κάνει εξαιρέσεις αν ειδικές περιστάσεις το απαιτούν.

13. Η προσωρινή χρήση των οπληφόρων ζώων ως φορείς στα ορυχεία επιτρέπεται μόνο με την άδεια των αρμόδιων αρχών.

Τμήμα III

Τα πειράματα σε ζωντανά ζώα

# 1

  • Απαγορεύεται να χειρίζονται ζωντανά ζώα με τρόπους που μπορεί να προκαλέσει αισθητό πόνο ή βλάβη για τους σκοπούς των πειραμάτων, στο βαθμό που οι διατάξεις  #6 έως #8 δεν επιβάλλουν με άλλο τρόπο.

# 2

1.    Μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί μετά από πρόταση της αρμόδιας κυβέρνησης ή των τοπικών αρχών να παρέχει  άδεια σε ορισμένα επιστημονικά ιδρύματα ή εργαστήρια να γίνουν πειράματα και μόνο όταν ο αρμόδιος του πειράματος έχει επαρκή επαγγελματική εκπαίδευση και την αξιοπιστία για την ανάληψη των πειραμάτων σε ζώα, και την εγγύηση για τη φροντίδα και τη συντήρηση των ζώων αυτών.

2.    Μονάχα ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί να αναθέσει τη χορήγηση άδειας και στους υπόλοιπους υψηλότερα αξιωματούχους της κυβέρνησης.

3.    Η άδεια μπορεί να ανακληθεί επ’ αορίστου, ανά πάσα στιγμή.

# 3

Κατά την εκτέλεση των πειραμάτων σε ζώα, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες διατάξεις:

1.    Τα πειράματα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο υπό την πλήρη εποπτεία του επιστημονικού διευθυντή ή του αντιπροσώπου που έχει ειδικά διοριστεί από την επιστημονική ομάδα μελέτης.

2.    Τα πειράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από κάποιον που έχει λάβει προηγουμένως την επιστημονική εκπαίδευση ή υπό την καθοδήγηση ενός τέτοιου προσώπου, και όταν κάθε πόνος στο ζώο αποφεύγεται.

3.    Πειράματα για την έρευνα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί προηγουμένως από την επιστήμη ή εάν το πείραμα βοηθάει σε προηγούμενα άλυτα προβλήματα.

4.    Τα πειράματα θα γίνονται μόνο υπό αναισθησία, με την προϋπόθεση ότι η απόφαση αυτή αποκλείει κατηγορηματικά το πόνο και οποιαδήποτε ζημιά στο ζώο, ως αποτέλεσμα αυτής.

5.    Σε οποιαδήποτε περίπτωση που τα ζώα υποφέρουν μετά την ολοκλήρωση ενός δύσκολου πειράματος, αμέσως να τεθεί σε θάνατο δίχως άλλη ταλαιπωρία.

6.    Πειράματα σε άλογα, σκύλους, γάτες, και πιθήκους μπορούν να εκτελούνται μόνο όταν ο επιδιωκόμενος στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλα ζώα.

7.    Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι περισσότερα ζώα από ό,τι είναι αναγκαίο.

8.    Τα πειράματα σε ζώα για παιδαγωγικούς σκοπούς επιτρέπεται μόνο όταν άλλα εκπαιδευτικά μέσα, όπως εικόνες, βιβλία, και ταινίες δεν είναι επαρκείς.

9.    Θα τηρούνται αρχεία από το κάθε είδος ζώου που θα χρησιμοποιείται, το σκοπό, τη διαδικασία και το αποτέλεσμα του πειράματος.

# 4

  • Επιτρέπονται εμβολιασμοί ή η λήψη αίματος από ζωντανά ζώα με σκοπό τη διάγνωση ασθενειών των ανθρώπων ή των ζώων με διαδικασίες που αναγνωρίζονται από το κράτος, και δεν υπόκεινται στις διατάξεις #5 έως #7.

Τμήμα IV

Προβλέψεις για τιμωρία

# 1

1.    Όποιος αδικαιολόγητα βασανίζει ένα ζώο θα τιμωρείται με έως και δύο χρόνια στη φυλακή.

2.    Οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει ζώο σε πείραμα χωρίς την απαιτούμενη άδεια θα τιμωρείται με φυλάκιση.

3.    Οποιοσδήποτε αμελεί να αποτρέψει παιδιά ή άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό την εποπτεία του/της ή ανήκουν στο νοικοκυριό του/της από την παραβίαση των διατάξεων του νόμου αυτού, θα τιμωρείται αναλόγως.

# 2

  • Εκτός από τις τιμωρίες στο #9 για εκ προθέσεως παραβίαση του νόμου, το ζώο που ανήκει στον καταδικασθέντα θα μπορεί να κατασχεθεί. Ακόμα θα μπορεί να διαταχθεί η  φροντίδα του ζώου να επιβαρύνει οικονομικά μέχρι και εννέα μήνες τον ένοχο.

# 3

1.    Αν κάποιος είναι πολλές φορές ένοχος για εκ προθέσεως παραβίαση των παραπάνω διατάξεων που τιμωρούνται σύμφωνα με το #9 οι αρμόδιες τοπικές αρχές υποχρεούνται να απαγορεύσουν στο εν λόγω πρόσωπο την φροντίδα ζώων, είτε για ορισμένο χρονικό διάστημα ή μόνιμα.

2.    σε περίπτωση που ένα ζώο υπόκεινται σε αμέλεια φροντίδας, μπορεί να αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη του από την αρμόδια τοπική αρχή και να φιλοξενηθεί αλλού. Το κόστος αυτής της διαμονής θα το επιβαρύνεται ο ένοχος.

# 4

  • Σε περίπτωση που σε δικαστική διαδικασία είναι αμφίβολο αν μια πράξη παραβιάζει την τα άρθρα #1 ή #2, αρμόδιος κτηνίατρος θα πρέπει να κληθεί στη διαδικασία, ενώ στη περίπτωση που η δίκη αφορά αγρόκτημα, θα πρέπει να κληθεί γεωργικός υπάλληλος της κυβέρνησης.

Τμήμα V

Συμπέρασμα

# 1

  • Ως αναισθησία όπως γίνεται αντιληπτό από τον παρόντα νόμο νοούνται όλες οι διαδικασίες που οδηγούν στον ανώδυνο ή γενικά στην εξάλειψη οποιουδήποτε πόνου.

# 2

  • Ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί να εκδώσει δικαστικά και διοικητικά διατάγματα για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή του νόμου αυτού. Στη περίπτωση που ο Υπουργός Εσωτερικών δεν κάνει χρήση αυτής της εξουσίας, οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή.

# 3

  • Ο νόμος αυτός καθίσταται οριστικώς από 1 Φλεβάρη του 1934 με εξαίρεση τα άρθρα #2, (8) και # 3, (11), για τις οποίες ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να  αποφασίσει για τον χρόνο της εφαρμογής σε συνεννόηση με τον Υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας.
    Η νομοθεσία #1456 και #360, (13) του νόμου της 30 Μάη 1908 παραμένουν αμετάβλητες.

Βερολίνο, 24 Νοεμβρίου του 1933

Υπογραφή:
Αδόλφος Χίτλερ,
Καγκελάριος

Σταυρούλα Μ.

ΠΗΓΗ: resist-to-exist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.