Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Η αναζήτηση των μυστικών του σύμπαντος συνεχίζεται

26/05/2023

… με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε η 4η περίοδος παρατήρησης (O4) της διεθνούς συνεργασίας ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo-KAGRA! Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει 20 μήνες, στην διάρκεια των οποίων αναμένουμε να ανακαλύψουμε εκατοντάδες νέες πηγές βαρυτικών κυμάτων! Στη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας, ήδη προέκυψαν 6 νέες υποψήφιες πηγές, μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων καταγράφουν τις ανεπαίσθητες διαταραχές του χωροχρόνου που προκαλούνται από συγκρούσεις μαύρων τρυπών, αστέρων νετρονίων και άλλων αστροφυσικών φαινομένων. Τα βαρυτικά κύματα προβλέφθηκαν από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν και ταξιδεύουν μέσα στο Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, μεταφέροντας πληροφορίες για τις πιο εκρηκτικά, εντυπωσιακά ή και παντελώς αόρατα γεγονότα που συμβαίνουν στο Σύμπαν. Η πρώτη τους ανίχνευση έγινε το 2015 και έκτοτε έχουν εντοπιστεί 90 πηγές.

Στην περίοδο O4, θα παρακολουθήσουμε, θα αναλύσουμε και θα ανακαλύψουμε περισσότερα για τα βαρυτικά κύματα και τι μπορούν να μας πουν για τη φύση του Σύμπαντος. Με κάθε νέα παρατήρηση, αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τη συμπεριφορά της ύλης υπό ακραίες συνθήκες, τη φύση της βαρυτικής δύναμης, τη δομή και την εξέλιξη των αστέρων και των γαλαξιών, καθώς και για την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Η επιστήμη είναι μια ατελείωτη περιπέτεια και αυτό είναι ένα από τα επόμενα βήματά μας στην ανακάλυψη του άγνωστου. Μείνετε μαζί μας σε αυτή την εξερευνητική αποστολή, καθώς διαπερνάμε τα σύνορα της γνώσης και ανοίγουμε νέους ορίζοντες. Η Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ θα σας κρατά ενήμερους για κάθε σημαντική ανακάλυψη.

Η Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ που συμμετέχει στη διεθνή συνεργασία LIGO-Virgo-KAGRA συστάθηκε το 2020 ως μια διεπιστημονική συνεργασία της ομάδας βαρυτικών κυμάτων του καθηγητή κ. Νικολάου Στεργιούλα από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και της ομάδας μηχανικής μάθησης του καθηγητή κ. Αναστάσιου Τέφα από το Τμήμα Πληροφορικής. Σήμερα περιλαμβάνει 12 μέλη (καθηγητές, ερευνητές και υποψήφιοι/ες διδάκτορες), καθώς και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητών, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει σε 20 δημοσιεύσεις της διεθνούς συνεργασίας LIGO-Virgo-KAGRA.

Ιστοσελίδα της ομάδας βαρυτικών κυμάτων του ΑΠΘ: https://niksterg.github.io/gw-group/ .

Οι δημόσιες ανακοινώσεις νέων υποψήφιων πηγών βαρυτικών κυμάτων βρίσκονται στην ιστοσελίδα https://gracedb.ligo.org/superevents/public/

Αστεροσκοπείο ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.