Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Παραδοσιοκρατικός Σοσιαλισμός του John Ruskin

Ο Τζων Ράσκιν (1819-1900) ήταν ένας ρομαντικός διανοητής που άσκησε δριμεία κριτική στον φιλελεύθερο καπιταλισμό από την σκοπιά του Αντιδιαφωτισμού. Στην σκέψη του Ράσκιν ο άσχημος κόσμος του φιλελεύθερου καπιταλισμού δεν επιτρέπει την δημιουργία αληθινής τέχνης. Συνεπώς, η ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να προκαλέσει την εξέγερση εναντίον του καπιταλισμού και το αίτημα για μια νέα εποχή.
Μέσω μιας επιλεκτικής χρήσης σημείων του προνεωτερικού παρελθόντος, ο Ράσκιν εστίασε στην παράδοση για να δείξει ότι εκεί μπορούσε να βρεθεί το νόημα της ανθρώπινης ζωής. Το νόημα της ζωής που διασαλεύτηκε σε ορθολογιστικές περιόδους της ιστορίας και αντιστράφηκε ολοσχερώς με την επικράτηση των ιδεών του Διαφωτισμού στην νεωτερικότητα.
Η πολιτική σκέψη του Ράσκιν συνδέθηκε με τον συντηρητισμό και με τον σοσιαλισμό. Στην συλλογή κειμένων που φέρει τον τίτλο Fors Clavigera αυτοπροσδιορίστηκε τόσο ως ακραίος συντηρητικός όσο και ως ακραίος κομμουνιστής. Διευκρινίζοντας, όμως, ότι ήταν συντηρητικός όχι όπως οι Τόρηδες, αλλά όπως ο Όμηρος και ο Ουόλτερ Σκοτ και, ταυτόχρονα, κομμουνιστής όχι όπως οι νεότεροι σοσιαλιστές, αλλά όπως ο Οράτιος και ο Τόμας Μορ.
Σε αντίθεση με τον συντηρητικό σοσιαλισμό της ταξικής συνεργασίας εντός ενός πατερναλιστικού εθνικού κράτους, που οραματίστηκε ο Ράσκιν, το μοντέλο του φιλελεύθερου καπιταλισμού υποτάσσει τις κοινωνίες στην αχαλίνωτη οικονομία της ελεύθερης αγοράς και καθιστά το χρήμα κινητήρια δύναμη της ζωής. Πρόκειται για μια επιλογή που ανοίγει την θύρα στην εισβολή των πλέον ανίερων δυνάμεων της ανηθικότητας στην ιστορία. Η επιθυμία συσσώρευσης χρήματος και το βαθύτερο περιεχόμενο του οικονομικού φιλελευθερισμού, σύμφωνα με τον Ράσκιν, νομιμοποιούν την κλοπή του κόπου των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων από την τάξη των καπιταλιστών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγικό σημείωμα
Στεφάνι από αγριελιά. Τρεις διαλέξεις σχετικά με την εργασία, το εμπόριο και τον πόλεμο
Διάλεξη ΙΙΙ: Πόλεμος
Το μέλλος της Αγγλίας
Οι δυο δρόμοι
Διάλεξη V: Οι χρήσεις του σιδήρου στην φύση, την τέχνη και την πολιτική
Ο χρόνος και η παλίρροια
Επιστολή Ι
Επιστολή ΙΙ
Επιστολή ΙΙΙ
Επιστολή IV
Επιστολή V
Επιστολή XII
Βέλη κυνηγιού
Ο Γαλλο-πρωσικός πόλεμος
Τα θεμέλια της ιπποσύνης
Βενετία, 8 Φεβρουαρίου 1877
Βενετία, 10 Φεβρουαρίου 1877
Μάλαμ, 3 Ιουλίου 1878
Fors Clavigera
Επιστολή VII
Επιστολή X

ISBN13

9786188608634

Εκδότης

ΚΛΕΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης

Μάιος 2024

Αριθμός σελίδων

252

Μετάφραση

ΕΥΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΜΟΥΤΟΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.